Sentencia del Tribunal Supremo, Sala de lo Civil, de 19 de noviembre de 2013.
El Tribunal Supremo concede la custodia compartida a ambos progenitores en el recurso planteado por la madre a la sentencia dictada por la Audiencia Provincial de Orense. El Juzgado de Primera Instancia núm. 6 de Orense, en el procedimiento de divorcio de común acuerdo, otorgó, tal y como las partes habían acordado en el convenio regulador, la custodia a la madre, estableciendo un régimen de visitas a favor del padre. Posteriormente, el padre solicitó una modificación de las medidas acordadas en la sentencia con la finalidad de obtener la custodia compartida y, pese a que el Juzgado estimó que no había habido variación de las circunstancias desde la firma del convenio regulador, reconoció una “tendencia cambiante que primaba el establecimiento de custodias compartidas” acordando la custodia del hijo a ambos progenitores.
La madre del menor interpuso recurso de apelación oponiéndose a la fijación de la custodia compartida. La Audiencia Provincial de Orense revocó la sentencia de modificación de medidas y volvió a establecer el primitivo régimen de custodia a la madre y régimen de visitas para el padre, argumentando que no consideraba como cambio de circunstancias “el cambio de opinión social sobre la custodia compartida” y que, además, la mala relación entre los progenitores dificultaría el ejercicio de la custodia compartida en detrimento del bienestar del menor.
El Tribunal Supremo, al resolver el recurso presentado por el padre del menor, acordó la custodia compartida en base a una serie de argumentaciones. En primer lugar, la modificación del artículo 92.8 del Código civil, de modo que corresponde al Juez o Tribunal determinar si concurren los requisitos legales para otorgar la custodia compartida teniendo en cuenta siempre el beneficio del menor. En segundo lugar, el Tribunal Constitucional ha establecido que la custodia compartida no es una medida excepcional sino que debe considerarse la más normal, pues se permite al menor “seguir relacionándose del modo más razonable con cada uno de sus progenitores, siempre que ello no sea perjudicial para el hijo”.
En su resolución el Tribunal Supremo tiene en cuenta una serie de circunstancias para otorgar la custodia compartida, destacando, entre otras, que el régimen de visitas no ha presentado problemas hasta la fecha; el padre tiene un trabajo que le permite organizarse para hacerse cargo de su hijo; las posibles controversias entre los progenitores no perjudican al menor, ya que han podido ponerse de acuerdo en el cambio del régimen de visitas y el aumento del mismo a favor del padre y; los domicilios de ambos progenitores se encuentran próximos.
La sentencia destaca como beneficios de la custodia compartida, la integración del hijo menor con ambos padres, la desaparición del sentimiento de pérdida, el no cuestionamiento de la idoneidad de los padres y la estimulación de la cooperación entre los progenitores, circunstancias, todas ellas, que redundan en beneficio del menor.
El Tribunal Suprem concedeix la custòdia compartida a ambdós progenitors en el recurs plantejat per la mare a la sentència dictada per l’Audiència Provincial d’Ourense. El Jutjat de Primera Instància núm. 6 d’Ourense, en el procediment de divorci de comú acord, va atorgar, tal i com les parts havien acordat en el conveni regulador, la custòdia a la mare, establint un règim de visites a favor del pare. Posteriorment, el pare va sol•licitar una modificació de les mesures acordades en la sentència amb la finalitat d’obtenir la custòdia compartida i, tot i que el Jutjat va estimar que no havien variat les circumstàncies des de la firma del conveni regulador, va reconèixer una “tendència canviant que primava l’establiment de custòdies compartides” acordant la custòdia del fill a ambdós progenitors.
La mare del menor va interposar recurs d’apel•lació oposant-se a la fixació de la custòdia compartida. L’Audiència Provincial d’Ourense va revocar la sentència de modificació de mesures i va tornar a establir el primitiu règim de custòdia a la mare i règim de visites per al pare, argumentant que no considerava com a canvi de circumstàncies “el canvi d’opinió social sobre la custòdia compartida” i que, a més, la mala relació entre els progenitors dificultaria l’exercici de la custòdia compartida en detriment del benestar del menor.
El Tribunal Suprem, al resoldre el recurs presentat pel pare del menor, va acordar la custòdia compartida en base a una sèrie d’argumentacions. En primer lloc, la modificació de l’article 92.8 del Codi civil, de manera que correspon al Jutge o Tribunal determinar si concorren els requisits legals per a atorgar la custòdia compartida tenint en compte sempre el benefici del menor. En segon lloc, el Tribunal Constitucional ha establert que la custòdia compartida no és una mesura excepcional sinó que ha de considerar-se la més normal, doncs es permet al menor “seguir relacionant-se de la manera més raonable amb cada un dels progenitors, sempre que això no sigui perjudicial per al fill”.
En la seva resolució el Tribunal Suprem té en compte una sèrie de circumstàncies per a atorgar la custòdia compartida, destacant, entre d’altres, que el règim de visites no ha presentat problemes fins al moment actual; el pare té una feina que li permet organitzar-se per tal de fer-se càrrec del seu fill; les possibles controvèrsies entre els progenitors no perjudiquen el menor, ja que han pogut posar-se d’acord en el canvi del règim de visites i l’augment d’aquest a favor del pare i; els domicilis d’ambdós progenitors es troben propers.
La sentència destaca com a beneficis de la custòdia compartida, la integració del fill menor amb ambdós pares, la desaparició del sentiment de pèrdua, el no qüestionament de la idoneïtat dels pares i l’estimulació de la cooperació entre els progenitors, circumstàncies, totes elles, que redunden en benefici del menor.