Manifiesto por el Derecho a Decidir firmado por 33 jueces catalanes.
Treinta y tres jueces ejercientes en Catalunya se han pronunciado sobre la legitimidad y/o legalidad del derecho a decidir de los catalanes sobre su futuro como estado independiente, y lo han hecho mediante un manifiesto suscrito el 12 de febrero que lleva por título Manifiesto de jueces por el “Derecho a decidir”.
El Manifiesto parte de la premisa indiscutible de que Cataluña es una nación, en el sentido de que posee una historia, una cultura y una lengua propias que la diferencian e individualizan respecto del resto del Estado español, condición que justifica el reconocimiento de su derecho a decidir. Los jueces que suscriben el Manifiesto sostienen que el derecho a decidir de Cataluña encaja en nuestro marco constitucional interpretado según la normativa internacional y teniendo en cuenta que la Constitución Española propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la igualdad, la justicia y el pluralismo político.
La actuación de los jueces catalanes ha provocado la reacción del presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) y del Tribunal Supremo, Carlos Lesmes, quien ha señalado que los jueces deben ser imparciales y neutrales y no deben opinar sobre las decisiones de otros poderes públicos, además de indicar que la actuación de los firmantes del Manifiesto está en manos del Promotor de la Acción Disciplinaria del CGPJ, quien decidirá si deben imponerse sanciones. Por otro lado, el sindicato Manos Limpias ha presentado una denuncia ante el CGPJ por considerar que los jueces pueden haber incurrido en una falta muy grave por no acatar la CE.
Trenta-tres jutges exercents a Catalunya s’han pronunciat sobre la legitimitat i/o legalitat del dret a decidir dels catalans sobre el seu futur com a estat independent, i ho han fet mitjançant un manifest subscrit el 12 de febrer que porta per títol manifest de jutges pel “Dret a decidir”.
El Manifest parteix de la premissa indiscutible que Catalunya és una nació, en el sentit que posseeix una història, una cultura i una llengua pròpies que la diferencien i individualitzen respecte de la resta de l’Estat espanyol, condició que justifica el reconeixement del seu dret a decidir. Els jutges que subscriuen el Manifest sostenen que el dret a decidir de Catalunya encaixa en el nostre marc constitucional interpretat segons la normativa internacional i tenint en compte que la Constitució Espanyola propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític.
L’actuació dels jutges catalans ha provocat la reacció del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, qui ha assenyalat que els jutges han de ser imparcials i neutrals i no han d’opinar sobre les decisions d’altres poders públics, a més d’indicar que l’actuació dels signants del Manifest està en mans del Promotor de l’Acció Disciplinària del CGPJ, qui decidirà si han d’imposar-se sancions. Per altra banda, el sindicat Manos Limpias ha presentat una denúncia davant del CGPJ per considerar que els jutges poden haver incorregut en una falta molt greu per no acatar la CE.
El dia 3 de març el diari La Razón publicava les fotografies dels jutges que s’han acollit al manifest, essent la majoria d’elles les que figuren als seus DNI. Aquesta divulgació ha derivat en la denúncia dels jutges davant el jutjat de guàrdia de Barcelona per tal que investigui qui va accedir a les bases de dades del DNI i va subministrar aquesta informació al diari. El col•lectiu de jutges reconeix que les fotografies podrien haver-se obtingut il•legalment, fet que constituiria un delicte de revelació de secrets.