Auto del Tribunal Supremo, Sala 1ª, de lo Civil, de 2 de febrero de 2015.
La alegación de los recurrentes consiste en la vulneración de tres derechos fundamentales, entre los que se encuentran: el derecho a la tutela judicial efectiva; el derecho a la igualdad sin discriminación sobre diferentes circunstancias personales; y la no discriminación por razón de su orientación sexual.
El incidente surge a raíz de la denegación de inscripción en el Registro Civil del nacimiento de dos menores nacidos a través de madre gestante por un contrato de gestación por sustitución. Al respecto, el tribunal interpreta que este tipo de filiaciones no están reconocidas en el ordenamiento jurídico español y que en consecuencia los poderes públicos no se ven en obligación de contemplar estos casos.
Se añade a estas alegaciones, la consistente en la vulneración al derecho a no sufrir discriminación por razón de la orientación sexual. A juicio del Tribunal, los recurrentes alegan una vulneración que no tiene nada que ver con el objeto del incidente de nulidad: la Sala entiende que carece de fundamento, porque la negativa de los poderes públicos a reconocer su filiación es una situación que no tiene nada que ver con la orientación sexual de la pareja. Se interpreta que la negativa reside en la forma en la que se ha producido la gestación.
La Sala del Tribunal Supremo finaliza acordando la improcedencia a declarar la nulidad de las actuaciones alegadas por los recurrentes y confirma la denegación de la inscripción de los menores en el Registro Civil.
Aquesta Resolució resol un incident de nul•litat d’actuacions contra una sentencia anterior que resol sobre el mateix assumpte. L’al•legació dels recurrents consisteix en la vulneració de tres drets fonamentals, entre els que es troben: el dret a la tutela judicial efectiva; el dret a la igualtat sense discriminació sobre diferents circumstàncies personals; i la no discriminació per raó de la seva orientació sexual.
L’incident sorgeix a arrel de la denegació de la inscripció al Registre Civil del naixement de dos menors que nascuts mitjançant mare gestant per un contracte de gestació per substitució. Al respecte, el tribunal interpreta que aquest tipus de filiacions no estan reconegudes en l’ordenament jurídic espanyol i en conseqüència els poders públics no es veuen en l’obligació de contemplar aquests casos.
S’afegeix a aquestes al•legacions, la consistent en la vulneració al dret a no ser discriminats per raó de la seva orientació sexual. A judici del Tribunal, els recurrents al•leguen una vulneració que no té res a veure amb l’objecte de l’incident de nul•litat: la Sala entén que no té cap fonament, perquè la negativa dels poders públics a reconèixer la seva filiació és una situació que no té res a veure amb la orientació sexual de la parella. S’interpreta que la negativa resideix en la forma en la que s’ha produït la gestació.
La Sala del Tribunal Suprem finalitza acordant la improcedència a declarar la nul•litat de les actuacions al•legades pels recurrents i confirma la denegació de la inscripció dels menors en el Registre Civil.